A Dunakanyarban jártunk

Mi a Gulyás Pál Kollégium diákjai, a Tóth Árpád Gimnázium 9/AJTP osztálya 2022. május 26-án, csütörtökön három napos osztálykirándulásra indultunk.

Buszunk korán reggel indult, hogy időben odaérjünk kirándulásunk első állomására, a Börzsönyben található Királyréti kisvasúthoz. Mikor megérkeztünk az állomásra mesebeli látvány fogadott. A kisvasút aprócska, színes, míves kocsijai teljesen lenyűgöztek minket. A kis vagonok tornácos házak, beszélgető szomszédok, dombok, rétek között suhantak, míg megérkeztek a célállomásra, a Királyrétre. Innen az erdőn keresztül sétáltunk vissza 3 km-en keresztül egy kisebb kört megtéve a vasúthoz. A séta erdőben vezetett, ahol kellemes volt a klíma és oxigéndús a levegő. Sajnos hiúzzal nem találkoztunk, bár ez nem is olyan nagy csoda, hiszen csupán egy tucatnyi ember lehetett eddig olyan szerencsés, aki ezen a környéken láthatta ezt a gyönyörű, pamacsos fülű védett állatot. Napunk végeztével elfoglalhattuk Budapesten szállásunkat, és mi fáradt vándorok kaptunk egy nagyon finom vacsorát is.

Másnap kipihenten ébredtünk és reggeli után elindultunk Visegrádra, majd Esztergomba. Egy rövidebb buszos utazás után tekintélyt parancsolóan magasodott felénk a hármas cél, a visegrádi királyi palota, a vár és a Salamon torony. Múltidéző túránk alatt betekintést nyerhettünk Mátyás reneszánsz elemeket is tartalmazó udvarába, arra a helyre, ahol még a török követnek is elállt a szava a nagy pompa láttán. Az akkori kor technikáján és kivitelezésén túlmutató impozáns szökőkút, a falakon a hideg ellen védelmet nyújtó drapériák, az arany étkészletek, hatalmas míves cserépkályhák mind hozzájárultak ahhoz, hogy mi is egy kicsit az udvar tagjainak érezzük magunkat. A palota után a fellegvár tornyaiba indultunk egyre feljebb és feljebb. Minden egyes ponton egyre gyönyörűbb látvány tárult a szemünk elé, a Duna kanyarulata, a felhők tánca, a lágy szellő teljes kikapcsolódást és feltöltődést adott. Igazi kihívást a Salamon torony csigalépcsője jelentette, de a látvány itt is kompenzálta a fáradalmakat.

Egy kis pihentető buszos út után érkeztünk Esztergomba. A Bazilika felújított kupoláin aranyos villanással csillant meg a fény. Szerencsére az egész utunk alatt nagyon jó idő volt, sőt a Bazilika hűs termei jóleső enyhet is adtak számunkra. Az Aranybulla kiadásának 800 éves évfordulójára a Kincstárban értékes kiállítást láthattunk, míg az altemplom bejáratánál álló két monumentális szobor az élet szépségéről is elgondolkodtatott bennünket.

Visszatérve a fővárosba egy finom vacsora után, esti városnézésre indultunk. Az esti Budapest képe, építészeti és kulturális kincseink, a kivilágított Budai Várnegyed, Gellért hegy, Szabadság-szobor, Citadella, a Duna hídjai, a Parlament gyönyörű látványt nyújtott. Este fáradtan, de élményekkel telve hajtottuk nyugovóra a fejünket kényelmes és hűs szobáinkban.

Kirándulásunk utolsó napján a Szépművészeti Múzeum volt az úti célunk, és az itt látható időszaki kiállítás, mely Hyeronimus Bosch, az európai festészet egyik legnagyobb hatású németalföldi mesterének életművébe nyújt betekintést. A színvilág, a tematika, a szimbólum rendszer rádöbbentett minket arra, milyen nagy jelentősége van az európai művészetekben a szimbolikának és a kreatív, újító elmének.  Gyalogos sétánk alatt elmentünk az Állatkert, az újonnan átadott Népművészeti Múzeum és a Magyar Zene Háza mellett is. Így eldöntöttük, hogy ide is mindenképpen szeretnénk még visszatérni és ezeket a kulturális értékeinket is közelebbről megismerni.

Utunk egy kiadós ebéd után, a hazautazással zárult. Az eltöltött három nap rengeteg élménnyel gazdagított bennünket és új célokat tűzött elénk. Este pedig mikor hazaérve már a saját ágyunkban hajthattuk nyugovóra a fejünket és átgondoltuk a napjainkat, a három nap élményei, érzései, fényei, illatai és ízei egy kellemes emlékké álltak össze.